W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Nie jest tajemnicą, że ćwiczenia i dieta odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia, ale błędem byłoby stwierdzenie, że nie ma w tym nic więcej. Tak naprawdę zdrowie to coś więcej niż tylko to, jak jesteś sprawny fizycznie i co nakładasz na talerz. Na dobre samopoczucie składa się znacznie więcej elementów i każdy z nich odgrywa [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]
[...] o 4%, co odpowiada 50 kcal (porównania REE w grupie, która nic nie robiła i w grupie aerobowej). Referencje: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Izabela Karwacka, Piotr Wiśniewski, Krzysztof Dworczak „Stany nagłe w tyreologii cz. I” [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
[...] popularności tej diety zalecano zjadanie zatem głównie produktów ze świata zwierzęcego, przy znacznie mniejszym udziale tych pochodzących od roślin. Jednak kolejne badania archeologiczne pokazały, że na świecie (u naszych przodków) nie było jednego rodzaju diety paleo. W zależności od tego, gdzie mieszkali nasi praprzodkowie, zjadano [...]
[...] deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. RZS jest częstsze u kobiet i wymaga ciągłego leczenia. Przegląd i meta-analiza badań W ramach badania przeglądowego dotyczącego skuteczności kurkumy i kurkuminy w RZS przeanalizowano sześć publikacji obejmujących w sumie 539 pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem [...]
Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] oraz sprawności intelektualnej… W dużej części, zwłaszcza za zdolność do utrzymania samodzielności, odpowiada wielkość i jakość masy mięśniowej oraz kostnej. Jak donoszą badania, z wiekiem, następuje powolny spadek masy mięśniowej. Jeśli masz lat 29 i myślisz: mnie to nie dotyczy i długo jeszcze nie będzie dotyczyło, mam dla Ciebie złą [...]
[...] mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że suplementacja białka drożdżowego może przyczynić się do złagodzenia efektów starzenia się mięśni, co może być m.in. powiązane z pozytywną regulacją [...]
[...] i innych problemów gastrycznych. Dobrym zamiennikiem dla odbudowy jelit czy w leczeniu wrzodów żołądka jest glutamina - której działanie udowodniono licznymi niezależnymi badaniami, a której popularność w porównaniu do błonnika jest znikoma. Podsumowanie To prawda, że błonnik może być zdrowy i pomagać w usprawnieniu pracy jelit czy też [...]
Bezsenność - problem, z którym boryka się coraz więcej osób. Ze statystyk wynika, że na kłopoty z bezsennością, niewystarczającą ilość oraz złą jakość snu, skarży się około 70% społeczeństwa. Jest to ogromny problem, biorąc pod uwagę to, jak kluczową funkcję pełni sen i odpowiednia regeneracja zarówno dla naszego wyglądu, efektów sportowych, jak i [...]
[...] zaleceniami żywieniowymi. Zastosowano obszerny bufet z fałszywymi posiłkami (FFB) ze 179 pokarmami spożywanymi powszechnie w szwajcarskiej diecie. FFB to sprawdzona metoda badania zachowania wyboru żywności w dobrze kontrolowanych warunkach laboratoryjnych. Na stole umieszczono 128 fałszywych pokarmów (replik) i 51 prawdziwych produktów [...]
[...] tygodni efekty nie różniły się znacznie między grupami, ale … o wiele większy był spadek ogólnej ilości tłuszczu w ustroju, co ma niebagatelne znaczenie. Poza tym w badaniach Barbary J. Nicklas i wsp., sama dieta redukcyjna spowodowała u pań największe straty masy mięśniowej (−4.1 ± 1.9 kg), a najbardziej intensywny trening [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]